Karvanpoisto

Tässä artikkelissa kerrotaan erilaisista tavoista poistaa pään ja vartalon karvoitusta tilapäisesti tai pysyvästi

Tilapäinen karvanpoisto

Helpoiten karvoja voi poistaa parranajokoneella, partahöylällä ja niiden erilaisilla muunnoksilla. Höylällä saa yleensä tarkemman tuloksen kuin koneella. Toisaalta höylääminen ärsyttää enemmän ihoa ja tuottaa ainakin satunnaisesti haavoja iholle. Höylän käyttäjän kannattaa panostaa hyvään partavaahtoon tai vastaavaan samalla, kun opettelee oikean tekniikan. Höyläämisen tulee tapahtua myötäkarvaan, jotta iho ärtyy mahdollisimman vähän. Höyläämisen jälkeen iholle on hyvä levittää jotakin rauhoittavaa. Oikeat tuotteet löytyvät kokeilemalla.

Parranajon tai höyläämisen jälkeen kasvoille jää harmaa "varjo". Sen saa peittoon käyttämällä jotakin sopivaa peitevoidetta tai peittävää meikkivoidetta. Sinisyyttä peittävät voiteet häivyttävät sänkeä tehokkaasti. Hätätilassa tähän tarkoitukseen voi käyttää mahdollisimman oranssia huulipunaa tai luomiväriä. Sen lisäksi tarvitaan sopiva peitevoide.

Sääri- ja muuta vartalon karvoitusta voi poistaa myös tarkoitusta varten valmistettavilla voiteilla, geeleillä ja tarroilla. Näillä saadaan aikaa hieman pitempikestoinen tulos kuin koneella tai höylällä. Kolmas tapa karvoijen tilapäiseen poistamiseen on epilaattorin käyttö. Epilaattori vetää karvat irti juurineen. Sekä kemiallinen karvanpoisto että epilaattorin käyttö saattaa ärsyttää ihoa. Karvatupet saattavat tulehtua.

Yksittäisiä karvoja voi poistaa pinseteillä nyppimällä. Erityisesti tämä sopii partakarvojen poistamiseen silloin, kun valtaosa karvoista on poistettu pysyvästi muilla menetelmillä. Pinsettejä käytetään myös kulmakarvojen muotoiluun. Liian tiuhaan nypityt kulmakarvat saattavat jäädä pysyvästi harvoiksi. Kulmakarvojen hoitaminen kannattaa aloittaa siitä, että kosmetologi muotoilee kulmat. Sen jälkeen on mahdollista jatkaa kulmakarvojen hoitamista omatoimisesti.

Pysyvä karvanpoisto

Karvat saadaan pysyvästi pois tappamalla karvan juuri. Karvat kasvavat vuorotahtiin niin että tietyllä ihon alueella vain osa karvoista on aktiivisia. Lepovaiheessa olevan karvan juurien tappamiseen ei tunneta tehokkaita keinoja. Siksi pysyvä karvanpoisto tehdään vaiheittain.

Karvan juurten tappamiseen on kaksi perusmenetelmää. Laseria käytettäessä karvatuppiin kohdistetaan voimakas laserpulssi, joka polttaa juuren kuoliaaksi. Laser tehoaa vain tummiin karvoihin. Neulaepilaatiossa karvatuppeen työnnetään neula, jonka kärki tuhoaa juuren lämmön ja sähkövirran avulla.

Laser on tehokkaampi ja taloudellisempi tapa karvojen poistoon kuin neulaepilaatio. Siksi karvojen poisto kannattaa aina aloittaa laserilla. Sen jälkeen kun tummat karvat on saatu poistettua siirrytään neulaepilaatioon. On arvioitu, että miehen parrassa on noin 30 000 karvaa. Kokenut epiloija poistaa hieman yli 300 karvaa tunnissa. Näin parran poistaminen pelkästään neulalla vaatii 100 tuntia epilointia. 60 euron tuntihinnalla tämä tarkoittaisi 6 000 euron laskua. Yksittäinen laserhoitokerta parran poistamiseksi maksaa tyypillisesti 200 euroa tai enemmän. Tumman parran poistaminen vaatii 5–10 hoitokertaa tehokkailla laitteilla. Lisäksi tulee vaaleiden karvojen poisto neulaepilaatiolla.

Lasertekniikoista

Laser laitteita on useita eri tyyppejä. Tehokkaimpana pidetään yleisesti Töölön sairaalan käyttämää aleksandriittilaseria. Vastaavia laitteita löytyy myös yksityisiltä lääkäriasemilta. Toinen melko tehokas vaihtoehto on diodilaser. Kosmetologien käyttämä IPL (Intense Pulsed Light) ei perustu laseriin eikä ole yhtä tehokas, mutta se saattaa olla kustannustehokkain vaihtoehto muutamia karvoja poistettaessa.

Eri laserlaitteiden toimintatavoissa ja pulssin kestossa on eroja. Siksi laitteiden nimellistehoja ei voi suoraan verrata keskenään. Oikean tehon valitseminen vaatii osaamista. Liian pieni teho ei tapa karvoja pysyvästi ja liian iso teho voi aiheuttaa pysyviä ihovaurioita. Riski on sitä suurempi, mitä tummempi iho on. Siksi laserhoitoja ei yleensä anneta kesällä.

Neulaepilaatio

Neulaepilaatio on ammattitaitoa vaativaa työtä. Neula pitää työntää riittävän syvälle ja juuri oikeaan paikkaan. Lämmön ja virran pitää antaa vaikuttaa riittävän pitkää, muttei liian kauan. Tässäkin riskeinä ovat henkiin jäävät karvat ja pysyvät ihovauriot.

Jälkihoito

Iho ärtyy aina jonkin verran pysyvän karvanpoiston jälkeen. Iholla voi näkyä punoittavia alueita ja pisteitä useita viikkoja hoidon jälkeen. Heti hoidon jälkeen olisi hyvä saada kylmä iholle. Jääpalapussi tai vastaava antaa sekä välittämän helpotuksen että nopeuttaa paranemista. Tulehtuneita karvatuppia kannatta hoitaa jollakin sopivalla ihotulehdusten ja haavojen hoitoon tarkoitetulla voiteella. Suoraa auringonvaloa on syytä välttää etenkin laserhoidon jälkeen.