Tervetuloa transvestiitin käsikirjan pariin!

Tämä sivu kokoaa yhteen joitakin yleisiä ja tärkeitä tietoja, jotka helpottavat huomattavasti elämää transvestiittina. Mallia ja inspiraatiota on otettu runsaasti vuoden 1998 käsikirjasta, jonka ovat kirjoittaneet Anne ja Helga. Suomalaisten transvestiittien esitaistelijoina heille kuuluu kunniaa tämänkin teoksen syntymisestä.

Tämä tietopaketti on suunnattu ensisijaisesti miehille, jotka pukeutuvat naisiksi. Tämä painopiste ei ole mikään tietoinen linjavalinta, vaan perustuu kylmiin numeroihin lukumääristä. Jos olet nainen, joka pukeutuu mieheksi, ja haluaisit täydentää opasta omasta näkökulmastasi, ota yhteyttä Puuterin ylläpitoon! Jotkin osat käsikirjasta voivat olla hyödyllisiä myös transvestiitin kanssa työskentelevälle, puolisolle, ystävälle, tai asiasta ihan muuten vain kiinnostuneelle.

Sivu luotu 28.8.2009, work in progress :)


1 SHOKKI JA MITEN SITÄ HOIDETAAN

1.1 Transidentiteetin rakentuminen

1.1.1 Alkuhöpöilyt

Oletetaanpa, että olet keskiverto suomalainen mies ja tutustut iltapäivää viettäessä paikallisen kirpputorin tarjontaan. Yhtäkkiä huomaat tavaran seassa pitkän hameen, joka oudolla tavalla puhuttelee sinua. On hiljaista, joten tohdit mennä hypistelemään sitä, ja samassa jokin patoutunut voima pulpahtaa pintaan. Sekunnin murto-osassa päätät että tämä hame sinun täytyy ostaa. Mylttäät vaatteen kasaan, jotta kukaan ei kassalla tunnistaisi sitä hameeksi, maksat, ja saalis kassissa palaat kotiin.

Siitä varsinainen ihmetys sitten alkaakin. Kotona rauhassa kääntelet ja tutkit uutta hamettasi, ja ihmettelet, miten näin pääsi käymään. Kirpparilta tuttu patoutunut pulpahtelu käskee sinua vetämään sen päälle, mutta epäröit. Sehän olisi naurettavaa, ei mies sellaista tee. Toisaalta, miksi sitten hame tuli ostettua? Ja jos kukaan ei näe niin tapahtuuko vahinkoa? Ja sitäpaitsi.. haluat tietää miltä se tuntuu!

Ja niin asiat johtavat toiseen. Hame päällä miesten bokserit tuntuvat ahdistavilta, joten tarvitset uusia alusvaatteita. Miesten paidat eivät mairittele kuvaa, joten tarvitset uusia toppeja. Naisten paidat taas tarvitsevat hiukan.. täytettä näyttääksen hyvältä, joten tarvitset taas uusia alusvaatteita, ja niihin sitä täytettä. Söpöt korkokengätkin tekevät sinusta niin paljon naisellisemman, lopuksi hiukan meikkiä naamalle ja peruukki kruunaa kokonaisuuden.. hetkinen!

Tietysti mietit jo matkalla monta kertaa: onko tämä normaalia? mikä minua vaivaa? olenko homo? mitä tapahtuu jos joku saa tietää? Tärkein kysymys tietenkin on: Mikä minä oikein olen?

Ystävä hyvä, onneksi olkoon! Olet suurella todennäköisyydellä transvestiitti, tervetuloa kirjavaan joukkoomme!

1.1.2 Kuinka tulla toimeen itsensä kanssa

Transvestiittina olemista ja elämistä voisi varovasti verrata kymmenottelijaan yleisurheilussa. Sen sijaan että vain heittäisimme keihästä tai juoksisimme 1500 metriä, haluamme kokeilla joka lajia. Meissä sisällä asuva kokemus siitä, että olemme osaksi sekä feminiinisiä että maskuliinisia, tekee meidät tyytymättömiksi, ehkä jopa ahdistuneiksi vain yhteen rooliin.

Meidäthän on kaikki kasvatettu hiukan eri arvojen pohjalta, riippuen taustoistamme. Suomessa kuitenkin on vielä 2000-luvulla varsin yleistä paheksua tai naureskella miehille, jotka osoittavat naisellisia piirteitä. Halusimmepa tai emme, nämä normit ovat jollakin tasolla meihinkin iskostuneet. Siksi ensireaktio omaan transvestisuuteen voi olla kriisin paikka. Ensimmäisenä täytyykin siis korjata omat käsitykset sukupuolesta, sillä jos sukupuoli-identiteetti on hukassa, on koko identiteetti kriisissä.

Perinteisesti sanotaan, että sukupuolia on kaksi. Tämähän ei pidä paikkaansa edes fyysisesti tarkasteltuna. Joka hetki maailmaan syntyy lapsia, joiden sukupuolta ei kyetä heti yksiselitteisesti määrittelemään. Näiden intersukupuolisten ihmisten ansiosta voidaan sukupuolen kaksijakoisuus hylätä hyvänä yrityksenä. Naisen ja miehen lisäksi sukupuolia on nimittäin kokonainen spektri, se tila mikä niiden välille jää.

Fyysistä sukupuolta voidaan siis ajatella liukusäätimenä ennemmin kuin on/off kytkimenä. Mutta sen lisäksi sukupuolella on myös henkinen eli psyykkinen puoli, ja sosiaalinen puoli. Psyykkinen sukupuoli on aika selvä tapaus, se tarkoittaa tietysti sitä mihin kohtaan itse sijoittaisit itsesi mies-nais jatkumolla. Sosiaalinen sukupuoli taas heijastelee sitä, kuinka ympäröivä yhteisösi sinut näkee, mitä rooleja sinulle annetaan, ja toisaalta myös kuinka itse haluaisit tulla nähdyksi muiden silmissä.

Edelleen, sen lisäksi että sukupuoli-identiteetti rakentuu näiden (vähintään) kolmen muuttujan avulla, todennäköisesti niiden arvot ja painoarvot muuttuvat eri tilanteissa. Esimerkiksi avo/aviomiehenä, kaveriporukassa tai muiden transvestiittien seurassa haluat ehkä asettaa sukupuolisäätimesi eri kohtiin.

Meidän on siis täysin mahdollista elää miehenä, tuntea olevamme henkisesti jossain miehen ja naisen välillä, ja tulla sosiaalisesti vastaanotetuiksi koko spektrin laajuudelta. Naisten jutut eivät ole meiltä kiellettyjä, olemmehan osin naisia itsekin. Tämän myöntäminen ei toisaalta estä meitä olemasta miehiä ja miehisiä vaikkapa harrastuksissa tai sänkypuuhissa.

Jos ensin ymmärrät että sukupuoli on liukuva käsite, ainakin kolmella akselilla, voit löytää omalle sukupuoli-identiteetillesi oman alueen. Sen jälkeen maailma onkin uusia mahdollisuuksia täynnä, sillä me tiitit saamme valita parhaat palat molemmilta puolilta. Tästä on enää lyhyt matka terveeseen ylpeyteen omasta ainutlaatuisesta näkökulmastaan maailmaan. Sen saavuttamisen jälkeen ei tietämättömien hihhuleiden loukkaukset paljoa satu!

Näin ainakin teoriassa. Käytännössä saattaa kestää vuosia ennen kuin pääset sinuiksi sisäisen naisesi kanssa. Joillakin taas ei ole tällaisia ongelmia häiriöksi asti alkuunkaan. Kaikki riippuu tietysti omista taustoista. Transvestisuus ei kuitenkaan tee kenestäkään huonoa ihmistä, eikä se ole mielisairaus. Se on sukupuoli-identiteetin pysyvä ominaisuus. Mitä pikemmin siis hyväksyt oman ainutlaatuisuutesi, sen pikemmin pääset nauttimaan sen tuomista eduista!

1.2 Kuinka tulla toimeen muiden kanssa

Olet siis ainakin jossain määrin myöntänyt itsellesi, että olet transvestiitti. Ehkä olet jo hyväksynytkin sen osan itsessäsi. Seuraava kysymys kuuluukin, kuinka myöntää asia toiselle, ja saada heidät ehkä hyväksymään sen.

Yleistäen voidaan varmaankin sanoa, että valtaosa tiittimiehien pelosta paljastaa naisellinen puolensa muille on irrationaalista. Se on epätodellista pelkoa, joka perustuu omiin mielikuviin siitä, mitä pahimmillaan voisi tapahtua. Siitä huolimatta tervettä varovaisuutta kannattaa toki noudattaa. Kerran kerrottua ei saa enää vedettyä takaisin, joten sinun täytyy olla varma että kestät seuraukset. Jos esimerkiksi ympäristössäsi on paljon vanhoillisia tai ahdasmielisen uskonnollisia ihmisiä, kannattaa korttinsa pelata varoen. Kenties päätät, että haluat pitää asian täysin omana tietonasi.

Muille kertomisesta on kuitenkin omat hyötynsäkin. Et joudu enää näkemään ylimääräistä vaivaa vaatteidesi ynnä muiden tykötarpeiden piilottamiseksi. Sinun ei tarvitse huolehtia oletko unohtanut rintsikat sängyn päälle kun ystäviäsi tulee käymään. Et joudu verukkeilla järjestämään yksityistä aikaa tyttöilylle. Kaupungillakin kavereidesi seurassa sinun ei tarvitse toppuutella itseäsi, jos näet näyteikkunassa jotain tosi ihkua.

Seuraava asia kannattaa kuitenkin pitää mielessä: älä rupea kertomaan asioita jollakin tietyllä tavalla (tai ollenkaan) siksi että satuit lukemaan niin jostain päin internettiä. Alla on muutamia ajatuksia, joita voit hyödyntää harkintasi mukaan omassa tilanteessasi. Kukaan ei voi kuitenkaan neuvoa toiselle yhtä oikeaa keinoa transvestisuudesta kertomiseen. Harkitse itse mikä omassa tilanteessasi voisi toimia ja mikä ei.

1.2.1 kertominen perheelle / puolisolle

Kaikista läheisimmille ihmisille on yleensä kaikkein vaikein kertoa. Heidän hyväksyntäänsä me eniten kaipaamme, ja heidän halveksuntaansa eniten pelkäämme. Saatat tyytyä pitämään salaisuutesi pitkän aikaa, ja tietysti voit tehdä niin. Tämän oppaan tarkoitus ei ole patistella ketään kertomaan mitään enempää mihin olet valmis. Saatat kuitenkin jossakin vaiheessa kokea salailusta johtuvat paineet liian suuriksi, haluat olla rehellinen läheisillesi tai yksinkertaisesti päätät "tällainen minä nyt vaan olen, saavat hyväksyä minut näin!"

Mistä sitten lähteä liikkeelle? Ensinnäkään, yleensä ei ole kannattavaa puolihuolimattomasti jättää "vihjeitä" näkyville. Jos vaikkapa puolisosi näkee vieraan luomiväripaletin kylppärissä, herättää se ainoastaan jännitteitä. Joko hän tulee salamoiden kohtaamaan sinut asiasta, ja usko pois, kun hänelle selviää että sinulla ei ole toista naista, vaan vain pukeudut itse naiseksi, se ei ole hänelle helpotus. Vielä pahempi on jos hän ei tartu asiaan heti. Silloin hän jää miettimään mitä on tekeillä ja kehittää mielessään asioille selityksiä. Sinä et voi näihin hiljaisiin selityksiin tuoda omaa näkemystäsi esille. Lisäksi sinä mietit koko ajan näkiköhän hän vihjeesi, kuinka pitkälle voin mennä, miksei hän ota asiaa puheeksi, jne. Kohta olette molemmat omissa poteroissanne ja kyräilette ja epäilette toisianne.

Jos haluat hiukan tutkailla läheistesi asenteita, voit yrittää jutella transvestisuudesta yleisellä tasolla. Tällöin näet mihin olet astumassa tarvitsematta pistää itseäsi likoon. Keskustelun avaukseksi kelpaa esimerkiksi lehtijuttu, kirja tai elokuva, jossa aihetta käsitellään. Pidä silmäsi auki, aihetta kyllä käsitellään mediassa silloin tällöin. Apuja voit löytää myös kelaamalla tämän sivun loppuun, mihin on kerätty joitakin kirja- ja elokuvavinkkejä.

1.2.2 kertominen ystäville

Monesti ystäville kertominen koetaan (ainakin hiukan) helpommaksi kuin puolisolle kertominen. Mutta kuten kaikki muukin, tämä riippuu tilanteestasi. Jos ystävä tarkoittaa sinulle pitkäaikaista kumppania, jonka kanssa jaetaan elämän ilot ja surut, pidetään hauskaa ja ikävää yhdessä jne, niin todennäköisesti uusien puolien paljastaminen itsestäsi vain syventää ystävyyttänne.

Jos taas sana on kokenut inflaatiota sosiaalisen median "ystävälistojen" aikakaudella, kannattaa kenties harkita hiukan tarkemmin kenelle kertoo ensin. Yleensä itseluottamus kasvaa ja kertominen helottuu, kun saat ensin muutaman "helpon" onnistumisen kokemuksen pohjalle. Sen jälkeen ei enää tunnu niin pahalta jos joku puolituttu imaisee herneet nenäänsä ja kitisee. Kannattaa yrittää kerätä semmoinen lähipiiri ihmisistä, joiden kanssa voit olla oma itsesi. Oloa helpottaa huomattavasti kun ei tarvitse jarrutella sanomisiaan tai tekemisiään tutussa seurassa, ja heistä saat myös tukea jos joku ajattelematon yrittäisikin tölväistä.

1.2.3 kuinka ottaa vastaan kritiikkiä

Niin kauan kun vietät tyttöelämää omassa piilossasi, olet turvassa ihmisten ennakkoluuloilta. Syystä tai toisesta saatat haluta alkaa avata elämääsi muillekin, tai sitten avautuminen voi tapahtua vasten tahtoasi. Aina ei kertominen mene ihan Strömssöön malliin, joten ennen suusi avaamista kannattaa olla suhteellisen varma, että itsetuntosi kestää arvostelua tai sitä että joku hölmöyksissään yrittää tulla sinua vallan horjuttamaan!

Täysin tuntemattomien ihmisten heitot on aina helpoin jättää omaan arvoonsa. He eivät tunne sinua ja tekevät arvionsa vain luulojen perusteella. Jos joku tuomitsee sinut ennakkoluuloihinsa vedoten, se on hänen menetyksensä. Puolituttujen kanssa voi jo olla vähän kiusallista, jos et tiedä miten paljon he tietävät, tai jos muuten vaan epäilet että he eivät pidä trans-identiteetistäsi. Reilu juttelutuokio, jonka jälkeen molemmat tiedätte, ainakin toivottavasti, missä mennään, saattaisi toimia. Mieti miten paljon vaivaa haluat nähdä siltä varalta että kohtaat vastustusta.

Sukulaisten ja muiden rakkaiden ja tärkeiden henkilöiden osalta kritiikin kuuleminen voi olla jo monimutkaisempi juttu. Ystävänsä voi valita, mutta sukulaisiaan ei, joten yritä siis olla kärsivällinen, jos yhtään näet valoa tunnelin päässä. Muista kuitenkin, että trans-kokemuksesi on todellinen, ja ansaitsee tulla hyväksytyksi osana sinua. Rakkaitasi kannattaa myös ehkä muistuttaa siitä, että kyse ei ole mistään uudesta keksinnöstä, vaan että olet tuntenut näitä tuntemuksia jo lapsesta asti (jos siis näin on asian laita kohdallasi, kuten meistä useilla on). Olet siis täysin sama henkilö kuin ennenkin, ainut ero on, että nyt he tietävät sinusta yhden asian enemmän.

1.2.4 sosiaalinen elämä jatkuu

1.3 Yleisiä harhaluuloja transvestiiteista

-Transvestiitit ovat homoja!
Väärin! Vaatteiden vaihto ei aiheuta vaihtumista seksuaalisessa suuntautumisessa. Transvestiiteista jotkut ovat bi- tai homoseksuaaleja, suunnilleen samassa suhteessa kuin valtaväestön edustajatkin.

-Transvestiitit ovat pikkuhousuihin runkkailevia pervoja!
Väärin! Useimmille meistä "paineiden purkaminen pukeutumalla" tarkoittaa yksinkertaisesti rentoutumista naisen rooliin eläytymällä, ja näin tilan antamista pehmeälle puolellemme. Toki naisten alusvaatteet voivat olla kiihottavia - miehelle kuin miehelle! Harvalle ne ovat kuitenkaan itse tarkoitus. On olemassa erikseen ilmiö nimeltä transvestinen fetisismi, johon kuuluu kiihottuminen vaatteita vaihtamalla.

-Epäilen että transvestiittimieheni tanssii ja esittelee itseään julkisesti seksikkäissä vaatteissa!
Näin voi käydä, jos miehelläsi on tapana käydä tyttönä bilettämässä. Harvemmin transvestiitit kuitenkaan hakemalla hakevat huomiota. Varsin monet toivovat läpimenoa, ja viihtyvät sen takia hyvin yksin tai tutussa pienessä porukassa. Jos epäilet uskottomuutta, kannattaa asia varmaankin ottaa puheeksi. Jos näin on, siihen saattaa syynä olla jokin muu kuin miehesi transvestisuus.

2 ITSE ASIAAN : NÄIN TUUNAAT ITSESI

2.1 Kehon rakentelua ja purkamista

Miehisen kropan muuttamiseksi naisellisen kurvikkaaksi meidän täytyy turvautua muutamiin kepulikonsteihin. Luovuudella, erikoisvaatekappaleilla, varaosilla ja huomion ohjailulla päästään kuitenkin aika pitkälle.

Kannattaa muistaa myös se, että jos sinusta ei tunnu että tarvitset mitään kepulikonsteja, älä suotta näe vaivaa! Jos saat hyvän fiiliksen vain parran ajamalla ja vaatteet vaihtamalla, anna palaa. Mikäänhän ei pakota hankkimaan "varaosia" jos ilmankin pärjää, mutta koska monet kuitenkin niin haluavat tehdä, niin seuraavassa vähän ajatuksia.

2.1.1 karvat

Yleinen konsensus lienee, että vähintään naamakarvat saavat kyytiä tyttöillessä. Mitä tulee parhaaseen tapaan tehdä se, konsensus häviääkin jo savuna ilmaan! Jotkut vannovat laserkäsittelyn nimeen, toiset nyppivät kärsivällisesti pinseteillä, useimmat luottavat varmaankin vanhaan kunnon höylään, ja muitakin tapoja on. Kyse on lähinnä siitä, miten paljon vaivaa ja rahaa olet valmis karvanpoistoon laittamaan.

Yleisinä neuvona eri keinosta voisi sanoa, että

  • höyläys on hyvä peruskonsti, kohtuulliset kustannukset, täytyy tehdä melko usein
  • vahaus sattuu, rääkkää ihoa, kohtuulliset kustannukset, toistettava silloin tällöin
  • kemialliset voiteet + muovihöylä ei aina toimi, eli jättää karvoja välistä, kustannukset enemmän kuin höyläyksessä ja pitää toistaa yhtä usein, lisäksi voi aiheuttaa ihoärsytystä
  • sokerointi on halpa kotikonsti, sattuu melkein yhtä paljon kuin vahaus, toistettava yhtä usein, ei sisällä kemikaaleja tai myrkkyjä
  • karvanpoisto laserilla voi olla huikean kallista, mutta tehokasta, joskin vain mustille karvoille
  • epilaattori vaatii aikaa ja hammastenkiristelyä, mutta kertainvestoinnilla saatat pärjätä pitkäänkin

Tarkempia kuvauksia ja arvioita eri menetelmistä kannattaa etsiä Puuterin foorumeilta ja internetistä yleensä. Kannattaa kokeilla omasta mielestäsi järkevän tuntuisia menetelmiä ja valita paras/parhaat. Muista, että kaikki tavat joissa karva nypitään irti, voi aiheuttaa myöhemmin sisäänkasvaneita karvoja ja pieniä näppyjä. Näitä voi välttää kuorimalla esim. suihkussa käydessä säännöllisesti nypittyä aluetta, jotta uusi karva löytää ulos ihon alta. Kuorintavoiteet ja -hansikkaat, tai vaan karkeahko pesusieni auttaa. Varo kuitenkin ärsyttämästä ihoa yhtään enempää heti nyppimisen jälkeen. Auts.

Sokeroinnista pari sanaa tässä, koska se saattaa olla vähän harvinaisempi metodi. Ideana on siis keittää kattilassa läjä sokeria vedessä ja sitruunamehussa hiukan siirappi/hunajamaiseksi mönjäksi. Tämä tahna toimii vähän kuten sinitarra, eli sitä voi töpöttelemällä kerätä kasaan levittämisen jälkeen, ja uskomattoman tahmaisuutensa ansiosta se vie karvat mukanaan. Sokerimösnää voit käyttää mihin kohtaan kroppaa tahansa, myös partakarvoihin jos vaan pokkaa löytyy. Verrattuna vahaukseen, sokeroinnin sotkut voi helposti pestä pois lämpimällä vedellä (sokeri sulaa...), karvat nyhdetään irti myötäkarvaan, eikä vastakarvaan, mikä ei satu ihan niin paljon. Kulut ovat naurettavan pienet, puhumattakaan siitä edusta, että ei tarvitse kaupassa häpeillä karvanpoisto-osastolla. Nappaat vaan kilon sokeria ja muutaman desin sitruunamehua koriin, kukaan ei epäile mitään, ja varustus on kunnossa kuukausiksi eteenpäin. Tarkempia tietoja ja sekotussuhteita löydät kaivamalla netistä sanoilla sokerointi tai body sugaring. Ympäristötietoisen omatuntokaan ei kolkuta, koska viemäriin ei tarvitse vedenpuhdistuslaitoksen kiusaksi holvata kaikenlaisia kemikaaleja.

2.1.2 hiukset

2.1.3 rinnat

Peruukin ohella rinnat on varmaan yksi tärkeimmistä hankinnoistasi. Monien mielestä rinnat ja rintaliivit ovat jonkinlainen naisellisuuden ikoni, joten tähän puoleen moni transvestiittikin haluaa panostaa.

Vaihtoehtoja rintaliivin täytteeksi voisi ajatella olevan kolmessa kategoriassa: kotikonstein tehtävät viritykset, kaupan budjettimallit ja kehon ulkopuolella käytettävät silikonit. Valtaosalle tiiteistä silikoni-implantit eivät ole realistinen tai edes kovin houkutteleva vaihtoehto.

Kotiniksein tissit saa täytettyä pienellä luovuudella. Vanhoista sukista voi myltätä sopivan kokoiset pallot. Voit laskea vettä pakastepusseihin ja sitoa ne kiinni. (Kannattanee käyttää kaksi pussia per tissi varmuuden vuoksi, ja mahdollisimman vähän rapisevaa sorttia.) Joutavista talossa lojuvista superloninpalasista voi muotoilla jotakin sopivaa, ja vanhaan niksigurujen ehtymättömään lähteeseen sukkahousuihin voi tukkia mitä vain sopivan määrän. Pikku soveltamisella saat varmasti aikaan jotakin ainakin ensimmäiseksi rintapariksi sopivaa.

Tissikauppojen valikoimaa tutkiessa huomaat kenties, että kalliimpien silikonisten mallien rinnalla myydään myös halvempia vaahtomuovista tai muusta huokeammasta materiaalista tehtyjä pareja. Näillä budjettimalleilla ei päästä ihan samaan tunteeseen oikeista rinnoista, mitä silikoniset mallit tarjoavat, mutta niillä on pari markkinaetua puolellaan. Ensinnäkin ne ovat yleensä huomattavastikin halvempia, kuin silikonit. Näin myös opiskelijat ja työttömät saavat edes vähän kohennusta tilanteeseensa, jos eivät ole tyytyväisiä kotikonstivirityksiin. Toisekseen muoviset tissit kestävät silikoneja paremmin rankaisua, ja niiden kanssa voi esimerkiksi nukkua huoletta. Toisinaan näitä markkinoidaankin juuri "yötisseinä" tai "matkatisseinä".

Irtorintojen kuningatarluokkaa hallitsevatkin sitten erilaiset silikoniset mallit. Nämä ovat periaatteessa pitkälti samankaltaisia, mitä käyttävät rintasyövän takia rintansa menettäneet naiset. Ne painavat suunnilleen saman verran kuin vastaavan kokoinen rinta, ja hölskyvät pääsääntöisesti melko uskottavasti kovassa vauhdissa. Vaihtoehtoja löytyy pisaran, kolmion ja epäsymmetrisen (oikea / vasen) muotoisina, nännien kanssa tai ilman. Joissakin on liimainen sisäpinta, toisten kanssa voi käyttää erityisiä tarralappuja kiinnitykseen. Ilmankin ne pysyvät paikallaan sopivissa liiveissä.

Voit valita tissisi tarpeidesi ja budjettisi mukaan, mutta jos haluat mahdollisimman lähelle tunnetta oikeista rinnoista, täytyy valinnan kohdistua silikoneihin. Kannattaa vertailla malleja ja varsinkin hintoja ennen ostopäätöstä, sillä kauppojen välillä on eroja. Voit varautua kuitenkin maksamaan vähintään 100-150 euroa parista.

Koon valinta perustuu tietysti henkilökohtaiseen makuun, mutta ihan hyvä yleinen sääntö on, että kannattaa kunnioittaa muun kehon mittasuhteita. Sopusuhtaisuus on valttia, ainakin jos haluat näyttää läpimenevältä. Jos taas tavoitteenasi on tarkoituksella herättää valtaisilla H-kupin hinkeilläsi huomiota, niin luonnollisesti tarvitset suurinta mitä rahalla saa. B-C kuppikoko pitäisi riittää mainiosti tarpeeksi näkyvän tuloksen saamiseen. Lopullisen ratkaisun teet tietysti itse, ja tärkeintähän on että itse viihdyt rinnuksesi kanssa.

Haluamasi koon löytäminen kaupan valikoimasta saattaa tuottaa harmaita hiuksia, ainakin ensimmäistä kertaa asioidessa. Eri kaupoissa nimittäin saattaa olla hiukan eri kokotaulukot, jotka saattavat vielä perustua jenkki, britti, eurooppalaiseen tai johonkin muuhun mittajärjestelmään. Pidä siis pää kylmänä ja vertaile rauhassa kokotaulukoita eri lähteistä. Apua voi tarvittaessa kysyä kokeneemmilta tiiteiltä, vaikkapa puuterin keskustelualueella.

2.1.4 vyötärö ja lantio

Pepun kohdalla on naisten ja miesten välillä toinen huomattava ruumiinrakenteellinen ero. Siinä missä miehillä linjat menevät suoraan kuin puunrungolla, naisilla on niitä herkullisia ja kadehtimiamme kurveja. Kuinka siis kuromme eron kiinni? Tässä muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä.

Transvestiiteille suunnatut verkkokaupat myyvät usein erityisiä alushousuja, joihin on ommeltu taskuja strategisiin kohtiin pieniä tyynyjä varten. Jos kaipaat leveämpää lantiota, saattaa tällaiset housut olla kannattava hankinta. Huomaa kuitenkin, että extratyynyt saattavat tuntua pitemmän päälle kuumalta (siis sen lisäksi, että näytät kuumemmalta...) Lisäksi peffan kohdalla olevat täytteet saattavat alkaa ahdistaa, jos joudut istumaan niiden kanssa paljon. Tyynyjä voi tietysti ottaa poiskin niistä kohdista missä ei tykkää, ja käyttää housuja vaikkapa vain lantionlevennyksen kera.

Ilman tällaisia erityisvaatekappaleitakin on mahdollista saada näyttävää illuusiota aikaan. Sinun täytyy vain korostaa parhaita puoliasi ja ohjata huomio pois sieltä, mihin et sitä halua. Esimerkiksi erottuvat kannelliset takataskut housuissa tuovat takamusta mukavasti esiin. Vyötäröä voi havainnollistaa katsojalle valkoisella tai kirkasvärisellä vyöllä, joka on kontrastissa muun vaatetuksesi kanssa. (Älä kuitenkaan vallan riko valitsemasi kokonaisuuden harmoniaa..) Tummansiniset farkut ja valkoinen vyö on yksi hyväksi havaittu yhdistelmä.

Korsetti on tietysti takuuvarma vyötärön ja lantion korostaja. Arkivaatteeksi saatat kuitenkin tuomita sen liian kalliiksi tai huomiomagneetiksi. Korsettiahan voi käyttää myös päällysvaatteiden alla, jolloin päälle tuleva kerros periaatteessa mukailee sen muotoja, ja lopputulos näyttää kurvikkaalta. Muista kuitenkin aina käyttää korsetin alla jotakin alusvaatetta, jotta se säästyisi hikoamiselta ja likaantumiselta.

2.2 vaatteet tekevät miehestäkin naisen

2.2.1 Kuinka asioida kaupoissa

Monia meistä varmasti jännittää ajatus vaatekauppojen naisten osastolla asioinnista. Miten siihen pitäisi suhtautua, kuinka käyttäytyä? Yksinkertaisin ratkaisu on yleensä paras - toimi aivan kuten kaupassa muutenkin. Metsä yleensä vastaa kuten sinne huutaa, joten jos käyttäydyt asiallisesti, voit odottaa asiallista käytöstä myyjiltä takaisinkin. Ja jos muut asiakkaat alkavat ryttyillä, voit lähes milloin vain osoittaa sormella ylimalkaisesti miesten osaston suuntaan ja kysyä, mitä nuo naiset sitten tuolla tekevät.

Jos haluat shoppailla jonkun peitetarinan kanssa, niin voithan aina kuvitella itsellesi siskon. Tai voit sanoa että vaimolle tulee juu. Mikäli olosi on kovin epävarma, on ehkä hyvä miettiä etukäteen valmiiksi joku uskottava tarina, jota voi tiukan paikan tullen käyttää. Todennäköisesti et sitä tarvitse, mutta valmistautuminen luo mielenrauhaa.

Kannattaa muistaa myös verkkokaupat, siltä varalta että julkinen naisten vaatteiden sormeilu ei sinulta onnistu. Netistä löytyy runsaasti vaihtoehtoja hyödynnettäväksi. Luonnollisesti samaa varovaisuutta täytyy noudattaa kuin muutenkin verkosta ostaessa. Ennen kuin tilaat, on kuitenkin hyvä olla tietoinen asiakkuutta seuraavasta mainospostista. Jos esimerkiksi elät jonkun kanssa, joka ei tiedä osa-aikatyttöilystäsi, etkä haluakaan hänen tietävän, niin sinun nimelläsi postista kolahtavat muoti- ja meikkimainokset ovat huono juttu.

2.2.2 Oman tyylin löytäminen

Oma tyyli muodostuu tietysti ajan kuluessa ja saattaa muuttua pitemmällä aikavälillä. Jos olet vasta alkuvaiheessa vaatehankinnoissasi, kannattaa lompsia kirjastoon ja lainata muutama opas pukeutumiseen, meikkaamiseen ja tyylin valitsemiseen. (Yleisissä kirjastoissa kirjastoluokka 59.31, kauneudenhoito) Voit myös valjastaa luotetut ystäväsi arvioimaan asukokonaisuuksiasi.

Yleisesti ottaen vartalosi tyyppi eli mittasuhteet, ja ihosi sävy vaikuttavat siihen minkä tyyppisiä ja värisiä vaatteita sinun kannattaa suosia. Älä kuitenkaan luota sokeasti kirjoihin - muista katsella usein peiliin! Arvioi aina kokonaisuutta. Vaikka olisit pinkissä lempi angorapaidassasi, sopiiko se varmasti kaiken muun kanssa? Muista myös meikkiä tehdessäsi tarkastaa, että käyttämäsi värit sopivat asuusi.

Todennäköisesti sinulle sopii muutama turvallinen väri hyvin, ja niihin voit sitten yhdistellä tehostevärejä mielesi mukaan. Tästä et kuitenkaan selviä muuten kuin kokeilemalla. Harha-askeleita ei kannata säikähtää!

2.2.3 Pitkien naisten ongelmia

2.2.4 Miehetkin meikkaa

3 VALMISTA? SITTEN ULOS!

3.1 Miksi ulos?

3.2 Eka kerta!

3.3 Tapahtumia, jotka saattavat kiinnostaa

3.4 Hyvä muistaa ulos lähtiessä

4 LÄHTEITÄ JA OHEISMATERIAALIA

4.1 Kirjallisuutta ja elokuvia

Bloom, Amy : Normal : Transexual CEOs, Crossdressing Cops and Hermaphrodites with Attitude
ISBN: 9781400032440 Knopf Publishing Group 2003

Boyd, Helen: My Husband Betty: Love, Sex and Life with a Crossdresser
ISBN: 9781560255154 New York: Thunder Mouth Press, 2003

Boyd, Helen: She's Not The Man I Married: My Life with a Transgender Husband
ISBN: 9781580051934 Emeryville, CA : Seal Press 2007

Sateenkaariperheet ja hyvinvointi : käsikirja lasten ja perheiden kanssa työskenteleville / Juha Jämsä (toim.)
ISBN: 978-952-451-387-6 (nid.) Jyväskylä : PS-kustannus, 2008.


Breakfast on Pluto (2005)
O: Neil Jordan N: Cillian Murphy, Morgan Jones, Eva Birthistle
"In the 1970s, a foundling lad, Patrick "Kitten" Braden, comes of age by leaving his Irish town for London, in part to look for his mother and in part because his trans-gender nature is beyond the town's understanding."

the Crying Game (1992)
O: Neil Jordan N: Forest Whitaker, Miranda Richardson, Stephen Rea
"A British soldier is kidnaped by IRA terrorists. He befriends one of his captors, who is drawn into the soldier's world."

Ed Wood (1994)
O: Tim Burton N: Johnny Depp, Sarah Jessica Parker, Martin Landau
"Movies were his passion. Women were his inspiration. Angora sweaters were his weakness."

Glen or Glenda (1953)
O: Edward D. Wood Jr. N: Bela Lugosi, Lyle Talbot, Dolores Fuller
"A psychiatrist tells two stories: one of a transvestite (Glen or Glenda), the other of a pseudohermaphrodite (Alan or Anne)"

4.2 Linkkejä hyviin transvestiittiresursseihin, oppaisiin, jne

Transvestiitin käsikirja, 1998, Anne ja Helga